“Het was een vrij kort gesprek waarin we vrij grote stappen hebben gezet”, aldus SieV-voorzitter Maurice Rutgrink die terugblikt op het gesprek met Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer (VVD). Samen met voorzitter van de MKB-brancheorganisatie voor contract cateraars (VOCC) Ruud Baljé en juridisch adviseur Roy Odekerken van het bestuursbureau voor beide brancheorganisaties werd gesproken over de positie van MKB-bedrijven en MKB-brancheorganisaties.
Volgens Rutgrink wordt het MKB-belang nog steeds ondergesneeuwd. “Het is moeilijk te rijmen wanneer de Rijksoverheid continu roept dat MKB-bedrijven de banenmotor zijn voor de BV Nederland, terwijl tegelijkertijd wet- en regelgeving steevast wordt bepaald naar gelang de wensen van de grootbedrijven. Dat zien we in verschillende sectoren, waaronder de schoonmaak.” De SieV-voorzitter stelt dat ogenschijnlijk simpele zaken anders uitpakken voor grote bedrijven dan voor bedrijven in het MKB. Hij benadrukt dan ook de rol van de brancheorganisatie: “wij zijn de stem van de kleine ondernemer.”
Wet- en regelgeving schiet doel voorbij
Wet- en regelgeving is te complex en er is veel onwetendheid bij MKB-ondernemers. Als voorbeeld noemt Rutgrink de noodzakelijk door te voeren prijsverhoging door een schoonmaakbedrijf dat vooral particuliere klanten heeft. “Deze beste man moest een prijsverhoging van 3,5% doorvoeren, maar kon dit moeilijk verkopen aan zijn clientèle. Hem was onbekend dat voor alle schoonmaakwerkzaamheden binnenshuis het lage btw-tarief gerekend kan worden. Door hem hierop te attenderen kon de prijsverhoging voorts zonder problemen worden doorgevoerd.”
De voorzitter steekt hierbij wel een hand in eigen boezem. “Wij zijn ervoor om dat te vertellen. Het is wel kwalijk dat zijn accountant hem hier niet op heeft kunnen wijzen. Aan al dit soort voorbeelden ligt de te uitgebreide wet- en regelgeving ten grondslag. Het is simpelweg té complex geworden. De MKB-ondernemer heeft, in tegenstelling tot het grootbedrijf, niet de mankracht en de tijd om zich meerdere uren per week te focussen op de regels.”
Werknemersbelang cao te groot
In gesprek met het Tweede Kamerlid is ook de cao schoonmaak aan bod gekomen. De SieV-voorzitter kan talloze voorbeelden noemen van artikelen die in de praktijk prima uitpakken voor het grootbedrijf en haar medewerkers, maar die regelmatig resulteren in frictie en frustratie bij de MKB-ondernemer. “Onze conclusie is dat cao’s te veel naar grote bedrijven worden geschreven. Wanneer we kijken naar aantal vertegenwoordigde werknemers, is dat natuurlijk volkomen legitiem, maar dat let ons niet om kritisch te blijven en te attenderen op onvolkomenheden in de cao.”
Resultaat?
Rutgrink beaamt telefonisch dat het gevoerde gesprek niet direct tot resultaat zal leiden, maar is trots op het feit dat er wel geluisterd wordt naar de MKB-ondernemer. “We hebben een aantal zaken en voorbeelden kunnen aandragen die buiten het blikveld van Wörsdörfer lagen. Ik zie het als een grote stap dat we gehoord worden door de politiek. Nu is het aan ons om uit te zoeken of er meer sectoren of brancheorganisaties zijn waar men met dezelfde problematiek kampt.”
Huiswerk voor SieV dat op korte termijn vervolg geeft aan het gesprek met het Tweede Kamerlid voor de VVD.