De huidige cao schoonmaak loopt per 1 juli 2021 af. Medio maart gaan de cao-partijen weer met elkaar in gesprek om tot een nieuwe cao te komen. Wederom maakt SieV geen deel uit van deze onderhandelingen. Tot ongenoegen van de kritische voorzitter Maurice Rutgrink.
Op de foto (archief): Maurice Rutgrink tijdens een ALV van SieV
In een brief, gericht aan de redactie van Clean Totaal, uit Rutgrink zijn frustratie namens de werkgeversorganisatie voor mkb schoonmaakbedrijven. “Al vaker hebben wij ons ongenoegen laten merken dat CAO partijen geen behoefte hebben aan SieV. Zij maken uit wie er aan de onderhandelingstafel komt. Vakbonden geven aan niet met twee werkgevers aan tafel te willen zitten. Een gotspe, want andersom dienen werkgevers wel met twee werknemerspartijen aan te schuiven.”
Vakbonden houden komst SieV tegen
Volgens Rutgrink is het niet Schoonmakend Nederland, maar zijn het de vakbonden die de benoeming van SieV tegenhouden. De voorzitter trekt daarmee zijn conclusie: “Dat betekent dat zij [Schoonmakend Nederland red.] niet sterk genoeg is om ons aan tafel te noden of weggestemd worden. Een gang van zaken die de wenkbrauwen doet fronsen.”
“Nu is de relatie tussen beide besturen goed genoeg om over een nieuwe CAO te spreken, maar SieV wil zelf aan tafel. Om niet verrast te worden met zaken die uit de blauwe hemel komen vallen, zoals een extra snipperdag. Deze dag kan overigens tot stand zijn gekomen na een uitruil van zaken, maar buiten een select groepje mensen weet dat niemand. Onderhandelen gebeurt achter gesloten deuren”, zo schrijft Rutgrink.
“De belangen van onze leden lopen niet altijd gelijk met die van de grotere bedrijven”
Hij vervolgt: “SieV zou zo graag zelf de belangen van haar leden ter plaatse willen behartigen. Deze belangen lopen niet altijd gelijk met de belangen van de grotere bedrijven. Dit heeft SieV al een paar keer aangetoond met harde voorbeelden. Waar onderhandelaars volslagen onbekend mee waren.
Want voor bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro zijn andere zaken van belang dan de grotere bedrijven. 1% eindejaarsuitkering erbij is voor deze groep veel moeilijker door te berekenen. De extra vrije dag leverde al zoveel problemen op, omdat deze bedrijven daar niet dagelijks mee bezig zijn.”
Barricades
Rutgrink hekelt dat de drie huidige cao partijen hoge barricades opwerpen op het moment dat een andere partij zich aandient en betreurt het feit dat zij “daarmee wegekomen omdat niemand buiten de rechtbank hen kan dwingen nieuwe leden toe te laten aan de onderhandelingstafel.”
Kritisch
Daarom kondigt het SieV bestuur aan om iedere stap van de onderhandelingen kritisch te volgen en frequent artikelen plaatsen met vragen waarom zaken zijn zoals ze zijn en waarom het debat hierover niet helder en transparant is.