Aanbestedingen in de schoonmaakbranche kunnen en moeten socialer, met meer aandacht voor de gevolgen voor schoonmakers. CNV Vakmensen sluit hierover maandag 11 januari een convenant met collega-vakbond FNV en Facilitair adviesbureu Masterkey-Plus.
Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen, en Rob Klinkert, hoofd adviesgroep van Masterkey-Plus, zijn de initiatiefnemers van het convenant. Jan Kampherbeek: “Wij constateren bij aanbestedingen maar al te vaak dat opdrachtgevers vooral kijken naar de laagste prijs. De sociale kant van het verhaal, de schoonmakers die bij zo’n aanbesteding betrokken zijn, krijgt veel te weinig aandacht. Dat geldt ook voor overheidsinstellingen, zoals scholen, terwijl je toch van de overheid mag verwachten dat er oog is voor de menselijke kant van het verhaal. In het convenant ‘sociaal aanbesteden’ hebben we daarom uitgangspunten geformuleerd waaraan een aanbesteding in onze ogen moet voldoen.”
Rob Klinkert van Masterkey-Plus: “Wij zien in onze rol als adviseur de belangen van alle belanghebbende partijen. Opdrachtgever, dienstverlener en de positie van de medewerkers. In dit convenant leggen we de intentie vast om van sociaal aanbesteden, als onderdeel van het MVO-beleid, een speerpunt te maken bij de toekomstige aanbestedingen van onze opdrachtgevers.”
Overheid heeft voorbeeldfunctie
Adviesbureau Masterkey-Plus is bij veel aanbestedingen als adviseur betrokken. Voor CNV Vakmensen is dit bureau dan ook een belangrijke samenwerkingspartner. Kampherbeek hoopt dat het convenant een model wordt voor alle aanbestedingen in de schoonmaakbranche. “Aanbestedingen moeten op een sociaal duurzame manier plaatsvinden, met aandacht voor de positie en het welzijn van de betrokken werknemers. Wij gaan er goed op letten of dit ook gebeurt, vooral bij aanbestedingen waar de overheid bij is betrokken. De overheid heeft hier tenslotte een voorbeeldfunctie.”
Uitgangspunten van het convenant zijn onder meer:
• Aanbestedingen mogen de markt niet zodanig verstoren dat werknemers de dupe worden van een aanbesteding.
• Bij een aanbesteding volgen de schoonmakers het werk. Als het werk blijft, dan houden de schoonmakers dus gewoon hun baan, ook als er een nieuw schoonmaakbedrijf komt.
• De cao is leidend bij een contractwisseling. Opdrachtgevers moeten bij de aanbesteding van schoonmaakbedrijven verlangen dat zij de cao naleven (bijvoorbeeld voor wat betreft het uurloon, afdracht van pensioenpremie en opleidingseisen).
• Er moet voldoende tijd zijn (minimaal twee maanden) tussen de gunning van de opdracht en de daadwerkelijke uitvoering.
Het convenant, dat een looptijd heeft van twee jaar, wordt maandag 11 januari door de betrokken partijen ondertekend. Locatie: kantoor Masterkey-Plus, Lange Amerikaweg 67, 7332 BP Apeldoorn. Tijdstip: 13.00 uur.
Lees hier de tekst van het convenant.
Lees hier reacties uit de branche.