Recentelijk berichtten meerdere landelijke media over een bericht van het demografisch instituut NIDI. Onderzoekers stelden dat mensen met een laag opleidingsniveau eerder met pension moeten kunnen dan mensen die hoogopgeleid zijn. SIEV wenst hier opvolging aan te geven en vraagt schoonmaakbedrijven hun visie te delen.
Fysiek zwaar werk, eerder met pensioen
Vorig jaar sprak de brancheorganisatie haar wens uit om schoonmaakwerk aan te merken als zwaar werk met hoge fysieke belasting om kans te maken op vroegtijdig pensioen. Over het algemeen hebben mensen die fysiek zware beroepen uitvoeren een grotere kans op lichamelijke problemen. SIEV is voorstander van de gedachtegang ‘hoe zwaarder iemands beroep hoe eerder hij met pensioen moet kunnen’.
NIDI-wetenschappers vinden dat mensen met een laag opleidingsniveau met hun 67,5e met pensioen zouden moeten kunnen gaan. Mensen met een hoog opleidingsniveau zouden pas op hun 70ste de pensioenleeftijd bereiken. SIEV benadrukt of het opleidingsniveau ook als richtlijn kan gelden bij het berekenen van de pensioenleeftijd, daar moet de politiek zich over buigen. Er zal dan in kaart moeten worden gebracht wanneer een beroep hoort tot de categorie ‘zwaar beroep’. Ondanks verschillende meningen betreft het vaststellen van de pensioenleeftijd voor zowel laaggeschoolde als hooggeschoolde, zijn de werkzaamheden in de schoonmaakbranche vaak intensief en gaan gepaard met een hoge fysieke belasting.
Oproep aan schoonmaakbedrijven
SIEV roept schoonmaakbedrijven op hun mening te geven: “In hoeverre vinden jullie dat het opleidingsniveau en de fysieke belasting van het beroep een rol zouden moeten spelen bij het vaststellen van de pensioenleeftijd? Graag vernemen wij jullie reactie. SIEV-leden worden uitgenodigd dit via het SieV-forum te doen onder het onderwerp CAO. Ben je (nog) geen lid, dan kun je een e-mail sturen met daarin jouw visie.”