Er blijken kabinetsplannen te bestaan die als doel hebben het isoleren van onze bouwwerken/woningen op termijn te verplichten. We zien inmiddels tv-beelden waarin zich ‘deskundig’ noemende lieden kakelen over het volspuiten van spouwmuren. Isoleren is een toverwoord geworden. In deze tijd van recessie menen velen hierin een gat in de markt te ontdekken. Je spuit de ruimte tussen het zogeheten binnenblad en het buitenblad van de gevels met een ‘tovermiddel’ vol en klaar is Kees (als de desbetreffende applicateur tenminste Kees heet), zo luidt de algemeen heersende veronderstelling.
Henk Mulder (henk.m.advies@planet.nl) is adviseur consultant building maintenance en redacteur van het Clean Totaal katern “Kijk Op Gevels”.
De overheid zal het ongetwijfeld goed bedoelen, maar aan alleen ‘goede bedoelingen’ zijn volksstammen gestorven. Oorspronkelijk is een luchtspouw bedoeld om de vochthuishouding van de constructie te regelen. Ik heb situaties meegemaakt, waarin na het vullen van de spouw, vervolgens in de woonkamer vochtplekken ontstonden, de schimmel achter de kasten stond en het behang door een te hoog vochtgehalte van de binnengevels kwam. Hier is dus geen sprake geweest van een professionele behandeling.
Ik kom met enige regelmaat aanbiedingen tegen, waarin uiterst aanlokkelijke prijzen worden genoemd. Aanbiedingen die een mens zonder kennis van zaken nauwelijks kan negeren. Er worden enorme energiebesparingen in het vooruitzicht gesteld en het ontbreekt er nog maar aan, dat je nog geld toe krijgt. Ook toeren er momenteel lieden uit Ierland (maar ook uit andere landen) rond, de zogeheten ‘travellers’, die hun gevelwerkzaamheden vooral bij oudere mensen op uiterst intimiderende wijze ‘aanbieden’.
Het tv-programma ‘Opgelicht’ heeft hier al diverse malen aandacht aan besteed. Het is verbijsterend hoe deze ‘travellers’ ongestoord hun gang kunnen gaan, terwijl de Nederlandse professionele bedrijven zich telkens weer door een oerwoud van regels moeten worstelen.
Naast professioneel ‘isoleren’ zal ook ‘ventileren’ de nodige aandacht moeten krijgen. Er bestaan in ons land voldoende professionele bedrijven die op begrijpelijke wijze de onmisbare informatie kunnen verstrekken als het gaat over het behandelen van gevels, inclusief de spouwmuren. Hetzelfde geldt ook voor een andere wijze van isoleren; het zogeheten ‘impregneren’ (ook wel hydrofoberen genoemd) van de buitengevel. Impregneren is geen vorm van coaten, maar is een behandeling waarbij het desbetreffende product een aantal millimeters in de steen moet trekken. Het dampdoorlatende vermogen van de steen moet hierbij wel intact blijven.
Energiebesparing is natuurlijk mooi en noodzakelijk. Maar laat de overheid bij al haar prachtige plannen vooral niet de benodigde professionaliteit uit het oog verliezen. Anders gezegd, van onze volksvertegenwoordigers mag/moet worden verwacht, dat zij alles in het werk zullen stellen om amateuristische binnen- en buitenlandse familieleden van Beun de Haas het werken hier onmogelijk te maken. Als onze bouwwerken konden spreken, zouden ze hun dankbaarheid van de daken schreeuwen.