Jacques van den Wijngaard, Alfa Chemie en Hygiëneconsult.
In verleiding gebracht door het aanlokkelijke aanbod van een gratis ontbijt voor vroege bezoekers, was ik al tijdig naar Den Bosch vertrokken voor de beurs Facilitair. Dit zou mij niet ontgaan, was mijn gedachte. Even heb ik nog overwogen om de avond tevoren met een slaapzak voor de deur te gaan liggen, want “wie het eerst komt, het eerst maalt”, zo luidde de aansporing.
Gelukkig behoorde ik tot de uitverkorenen en heb ik het mij geen tweemaal laten smaken! Voor het thema er om heen kon ik echter geen geduld opbrengen, zo zeer was ik benieuwd naar de noviteiten, die op de beurs te zien zouden zijn. Het zou immers een bruisende beurs worden, zo werd triomfantelijk aangekondigd op de omslag van het blad Facilitair & Gebouwbeheer.
In het blad zat een bijlage met een voorbeeld hoe bruisend het wel niet kan zijn. Eén van de deelnemers: 1000 m² oppervlak kan worden gedesinfecteerd én gereinigd met slechts 1 liter kraanwater en 2 gram keukenzout. Geen gewoon water natuurlijk, maar gebaseerd op Electro Chemical Activation.
Nu is er in Nederland wetgeving op dit gebied. Voor een desinfectiemiddel moet je een toelating aanvragen en deze procedure is behoorlijk kostbaar. Met het testen op werkzaamheid en allerlei milieu- en gezondheidsaspecten is niet zelden één à twee ton gemoeid.
Ik heb echter tevergeefs naar de registratie van dit middel gezocht, evenals naar de registratie van de aan de ommezijde van de folder vermelde alcoholgel, die een virucide werking zou hebben, wat op dit gebied een primeur zou mogen heten.
Maar waarvoor al die middelen? Op pagina 78 treffen we toch immers aan dat je een antibacteriële coating kunt aanbrengen! Bijvoorbeeld op je mobiele telefoon; dat kun je zelf gaan bekijken op die bruisende beurs. Je kan dan een “reiniging” winnen voor je kantoor.
Maar nog zijn we niet uitgebruist. Op pagina 48 vinden we onder de noviteiten een “Bacteriënbreker”. De bacteriën worden in een doekje opgenomen en vernietigd door koperoxide. Het wachten is nu op een doekje dat alleen de schadelijke bacteriën verplettert, maar dat komt ongetwijfeld op de volgende beurs, die zo mogelijk nog meer zal bruisen.
Maar alle gekheid in een doekje: bedrijven geven in deze tijd tonnen uit om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen wat betreft het toelatingsbeleid van desinfecterende en antibacteriële middelen. Het is jammer dat op een beurs als deze een aantal voorbeelden te zien zijn van producten, die deze procedure niet hebben ondergaan en daardoor het voordeel van de twijfel duidelijk missen. Ik weet op moment van schrijven nog niet bekend wie de “Noviteitenprijs 2012” heeft gewonnen. Ik hoop niet dat het een desinfecterend middel is.