In de zorg zijn er de nodige personele problemen. Thuiszorg wordt verminderd omdat de gemeenten (moeten) bezuinigen op de zorg. Thuiszorg instellingen hebben minder werk en dus boventalligheid van mensen. Financieel komen thuiszorg instellingen in moeilijkheden en een aantal gaat zelfs failliet.
Door Jan Kampherbeek, bestuurder CNV Vakmensen
De zorg voor mensen die zorg nodig hebben is nu velen een zorg. Nu maken thuiszorg instellingen vaak onderdeel uit van een groter geheel binnen de zorg. Een zorggroep. De zorgroepen hebben naast thuiszorg ook zorginstellingen binnen hun groep.
Binnen die instellingen wordt gelukkig schoongemaakt door vaak enthousiaste schoonmakers in dienst van een schoonmaakbedrijf.
Bij een aantal plekken wordt dat enthousiasme nu wel bedreigt. De managers van de zorggroep hebben namelijk bedacht dat, als je het contract met het schoonmaakbedrijf opzegt, er ruimte ontstaat om de thuiszorgmedewerkers, die boventallig zijn, het schoonmaakwerk in de instelling kunt laten doen. Als zorggroep los je daarmee de boventalligheid op en die boventalligheid wentel je dan af op de enthousiaste schoonmaakmedewerker.
Nu kun je je natuurlijk afvragen of de thuiszorg medewerkers net zo enthousiast en met dezelfde deskundigheid het werk kunnen doen maar dat is eigenlijk niet de vraag van de managers. Het gaat er namelijk om de reorganisatiekosten te verminderen.
Daarvoor laat je het schoonmaakbedrijf en de mensen die jaren bij je hebben gewerkt je probleem oplossen en wijs je mensen aan om een werkplek in te vullen. Je raakt een nieuwe groep mensen en je raakt ook veel kennis en ervaring kwijt. Wat ons betreft erg onzorgvuldig en een heel verkeerde ontwikkeling.
Als CNV zijn we niet principieel tegen inbesteding. Dat kan. Waar we principieel tegen zijn is dat mensen ingeruild worden. De één zijn werk kwijt aan de ander. We schuiven het probleem van de ene groep mensen naar een andere. Een weinig zorgvuldige oplossing.
Het uitgangspunt van CNV schoonmaak is dat mensen bij hun werk horen. Als het werk blijft dan blijven de mensen ook. Bij wie ze dan in dienst zijn vinden we minder belangrijk. Binnen de schoonmaak hebben we dat opgelost binnen onze cao maar binnen de thuiszorg is dat nog niet zo en tussen cao’s is dat helemaal (juridisch) ingewikkeld.
Zorg voor mensen is belangrijk. Niet alleen voor de cliënten en voor je eigen personeel. Ook voor de mensen die al jaren met plezier bij je werken. In de schoonmaaksector zijn we het daar wel over eens. De Code verantwoordelijk marktgedrag geeft invulling aan dat principe. Niet met juridische regels maar wel met ethische regels. De zorggroepen kunnen daar, in ieder geval een aantal, nog niet mee overweg en kiezen voor de makkelijkste oplossing voor de korte termijn.