Afgelopen weekend werd in de kantine van onze sportvereniging gesproken over motiverende coaching van ouders langs de lijn van het sportveld. We kennen allemaal de spotjes van SIRE wel over schreeuwende ouders langs de lijn van het sportveld.
Jan Kampherbeek is bestuurder bij CNV Vakmensen
Een deskundige vertelde dat het voor het motiveren van onze kinderen belangrijk is om hen positief te coachen.
Tegenover een negatieve opmerking zouden vijf positieve opmerkingen moeten staan om het negatieve gevoel van de negatieve opmerking te compenseren. De boodschap: probeer te coachen met positieve opmerkingen. Daar worden kinderen zelfverzekerder van en gaan ze beter presteren.
De dag daarna hadden we CAO onderhandelingen. Zoals te verwachten is ziekteverzuim een belangrijk thema.
Tijdens de cao onderhandelingen van 2012 is er een afspraak gemaakt om tijdens de looptijd van de cao een onderzoek te laten plaatsvinden naar de invloed van wachtdagen op het ziekteverzuim. Deze afspraak is gemaakt omdat de al vaker gehouden discussie over het nut van prikkels te onderzoeken.
Afspraak was dat we ons aan de uitkomst van het onderzoek zouden conformeren. Uit het onderzoek bleek dat het wel of niet hebben van wachtdagen geen significant (onderzoekers taal) effect heeft op het ziekteverzuim. Als vakbondsbestuurder denk je dan dat men er nu wel vanuit gaat dat prikkels niet helpen om het ziekteverzuim terug te dringen.
Helaas blijken schoonmaakwerkgevers daar heel anders over te denken. “Als wachtdagen dan niet helpen dan moeten we wat anders verzinnen”. Minder ziekengeld moet dan de oplossing zijn. Immers men is er van overtuigd dat er negatieve prikkels nodig zijn om mensen te motiveren niet ziek te worden.
Ik vraag me dan af of volwassen schoonmakers zo heel anders reageren dan puberende kinderen? Waarom zouden kinderen gemotiveerd worden door positieve opmerkingen en schoonmakers gemotiveerd worden door negatieve prikkels?
Zou het niet beter zijn om, vanuit het perspectief dat de mensen beter gemotiveerd worden door positieve coaching, er voor te zorgen dat schoonmakers met plezier naar hun werk gaan. Ik denk dat als we onze energie inzetten op positieve coaching in plaats van het invoeren van andere negatieve prikkels, we gelukkiger mensen hebben en waarschijnlijk ook een lager ziekteverzuim.
Helaas is dat nog niet wetenschappelijk bewezen…