John Tabbers (johntabbers@upcmail.nl) is onafhankelijk aanbestedingsadviseur en columnist van Clean Totaal.
PIANOo berichtte op 11 juli j.l. dat uit Europa het bericht waait dat ‘Decentrale overheden moeten blijven streven naar Sociaal Verantwoord Aanbesteden’. Binnen het kader van deze reeds enige tijd bekende windrichting heeft de Nederlandse Rijksoverheid bepaald dat het Rijk vanaf 1 juli 2011 Social Return gaat toepassen bij aanbestedingen boven de 250.000 euro (let op: dit betreft het omzetbedrag gedurende de gehele potentiële contractperiode; ergo vanaf in doorsnee 50.000 euro per jaar) waarbij de Rijksoverheid er bovendien naar zal streven dat provinciale en gemeentelijke overheden dit ‘voorbeeld’ zullen gaan volgen. Zullen de WSW-bedrijven hier blij mee zijn??
Op 25 juni 2011 publiceerde Aanbestedingskalender dat de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg / Heerlen een aanbesteding betreffende schoonmaakonderhoud en glasbewassing gegund had aan Licom Schoon te Heerlen oftewel het WSW-bedrijf van Heerlen en omringende gemeenten. Definitieve waarde van de opdracht: euro 912.549,- excl. btw (jaarlijkse waarde). Een relevant bedrag, zelfs in gemeentelijke optiek. Het is mooi dat op deze wijze een WSW-bedrijf enige dekking krijgt voor haar kosten en nog wel gefinancierd door de omringende burgers.
“Voor burgers door burgers”. Chapeau!
Toenemende concurrentie?
Het aantal ontvangen inschrijvingen bedroeg: 1 (één!). De WSW-bedrijven hielden de rijen dus gesloten. Vraag is of door het ontbreken van inschrijvingsconcurrentie de inschrijfsom niet al te royaal bemeten is en hoe lang de Limburgse WSW-bedrijven er in zullen slagen om de rijen gesloten te houden. Heeft u, lezer, wel eens de kaart van Limburg bestudeerd en gegoogled welke WSW-bedriijven er zijn in deze regio?? Het gebrek aan inschrijvingsconcurrentie zal u dan verbazen en dit des te meer omdat de berichten over samenwerking tussen de top-10 en WSW-bedrijven aanzwellen en er dientengevolge toch wel enige inschrijvingsconcurrentie verwacht had mogen worden. Of moeten wij wachten op vragen uit de Gemeenteraad van Heerlen omtrent de hoogte van de inschrijfsom, het gebrek aan concurrentie en het gegeven dat Licom voor 50% eigendom is van marktpartij Vebego?!
Geen inschrijvingsconcurrentie dus voor dit moment maar wat niet is zal beslist nog komen, zeker nu de WSW-schoonmaakmarkt een lonkend groeiperspectief heeft en andere schoonmaakbedrijven niet stil zullen zitten op het gebied van het aangaan van samenwerkingsverbanden met WSW-bedrijven. Dit zal alsdan het concurrentielandschap voor de WSW-bedrijven verder gaan veranderen, ook in Limburg.
Moraal van het verhaal
Als gevolg van de Social Return-oekaze van de Rijksoverheid zal de WSW-gerelateerde schoonmaakmarkt sterk gaan toenemen, ten koste van de reguliere schoonmaakmarkt. Vooruitlopend op deze groei én op toenemende concurrentie bínnen de WSW-schoonmaakmarkt adviseer ik WSW-bedrijven om via betrouwbare schoonmaak-intermediairs de markt af te tasten naar samenwerkingsmogelijkheden met reguliere schoonmaakbedrijven en adviseer ik schoonmaakbedrijven om zich open te stellen voor dit soort samenwerking. De vraag of de reguliere schoonmaakbedrijven en de WSW-bedrijven deze ontwikkeling positief of negatief beoordelen, is niet relevant: de trein dendert voort!