Door John Tabbers
Op 28 maart 2011 heeft de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de Nota van wijziging op de Aanbestedingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. Zal dit tot veranderingen leiden in Schoonmaakland?
Vooral het MKB heeft veel klachten over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Minister Verhagen stelt daarover: “Het midden- en kleinbedrijf is de ruggengraat van onze economie. Alle bedrijven behoren een eerlijke kans te krijgen bij aanbestedingen. Bovendien profiteert ook de consument. Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt”.
Van belang voor Schoonmaakland is met name het volgende mededeling:
De nieuwe aanbestedingsregels moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle ondernemers, groot en klein. Opdrachten mogen niet meer zodanig worden geclusterd dat kleine bedrijven geen kans meer maken. Zo mag een bedrijf met 120 vestigingen bijvoorbeeld niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in één aanbesteding zodat een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer maakt.
Bovenstaande geef ik weer als een snelle reactie op de publicatie vandaag op PIANOo.nl.
Na bestudering van de Nota van wijziging (31 pagina’s) zal ik hier nader op terug komen indien er aanvullend iets interessants te melden valt.
En wat betekent dit nu voor de kleinere schoonmaakondernemer??
- Veranderingen in bestekteksten als gevolg van gewijzigde aanbestedingswetgeving zullen alleen maar geleidelijk aan merkbaar worden. Het tempo zal mede bepaald worden door de vindingrijkheid van intermediairs om nieuwe eisen te bedenken waaraan kleine schoonmaakondernemers vooralsnog niet kunnen voldoen. Zie het voorbeeld van de verplichte geautomatiseerde tijdsregistratie vermeld in mijn voorgaande artikel “Einde rolschaatstarief in Schoonmaakland door Het NIC?”.
- Niettemin wordt de juridische positie van de kleine schoonmaakondernemer sterker zodra deze Nota van veranderingen aanvaard is. Mede gezien het feit dat er een onafhankelijke commissie ingesteld gaat worden waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen.
- Op termijn zal deze sterkere juridische positie zich gaan vertalen in een groter marktaandeel voor de kleinere schoonmaakbedrijven. Bij een gelijkblijvende markt betekent dit dat dit ten koste zal gaan van de grote(re) schoonmaakbedrijven.
- Bovenstaande zal alleen maar optreden wanneer de kleinere schoonmaakbedrijven –op enig moment- in staat zijn om op correcte wijze in te schrijven op aanbestedingen. Vrijwel zeker zal dit nog enig opleidingswerk vergen.
Conclusie
Voor schoonmaakondernemers die oog hebben voor de trends van de tijd betekent deze veranderende wetgeving een verruiming van kansen. Dit temeer in het licht van het feit dat de Eerste Kamer op 22 maart 2011 heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor aanpassing van de Mededingingswet die onder meer gedragsregels omvat die bevoordeling van commerciële activiteiten met overheidsmiddelen voortaan moeten voorkomen. Hierbij is met name de volgende bepaling van belang: “Gemeenten mogen overheidsbedrijven die zijn ondergebracht in aparte rechtspersonen geen oneigenlijke voordelen meer verschaffen anders dan een vergoeding voor de uitoefening van publieke taken.” De discussie in welke mate deze gedragsregels uitwerking gaan krijgen onder andere op sociale werkplaatsen en de door hun medewerkers uitgeoefende activiteiten, zal heftig worden.
Literatuur / artikelen:
www.pianoo.nl/actueel/wetswijziging-gemeenten-moeten-winst-gaan-maken
John Tabbers (johntabbers@upcmail.nl) is onafhankelijk aanbestedingsadviseur en columnist van Clean Totaal.
Reageren? Redactie@acceptatie.cleantotaal.nl