Peter Maljers (info@fairclean.nl) is eigenaar van Fairclean, een gespecialiseerd administratie- en adviesbureau in de schoonmaakbranche.
De CAO in het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf is veelvuldig onderwerp van discussie. De afgelopen 14 jaar heb ik met regelmaat achter op de steeds groter wordende kruin gekrabbeld in verband met sommige artikelen in deze CAO.
In de CAO van 2010-2011 staat, met een onderbreking van een paar jaar, weer een artikel over de eindejaarsuitkering (EJU) en wel artikel 15. Over het nut hiervan wil ik het verder niet hebben, dat mag en kan op een ander niveau.
Waar ik het wel over wil hebben is over één specifiek lid van artikel 15 en wel lid 8;
De eindejaarsuitkering wordt in overleg tussen de werkgever en de werknemer met inachtneming van de fiscale regels zoveel mogelijk netto uitgekeerd als een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer . Het deel dat niet binnen de fiscale regels als netto reiskostenvergoeding kan worden
uitbetaald, wordt bruto uitbetaald.
Nu kan iedere werkgever/werknemer zich voorstellen wat het voordeel is van een netto uitbetaling. De werkgever betaalt geen sociale lasten, pensioen en dergelijke en de werknemer krijgt het bruto bedrag netto uitgekeerd, iedereen blij… toch? Op zich wel, maar er doen zich wel een paar praktische problemen voor.
Ik ga er voor het gemak van uit dat u zo veel mogelijk netto probeert uit te keren. Dan moet u dus van alle medewerkers bijhouden wat het maximale bedrag is dat aan reiskosten netto uitgekeerd mag worden. Dat is een aardige administratieve belasting. U moet namelijk van alle medewerkers de woon-/werkafstand gaan bepalen en bijhouden als dit wijzigt.
Misschien krijgen sommige (of alle) medewerkers al reiskosten. Dan moet u gaan kijken of het maximale al netto uitgekeerd wordt, zo niet dan mag u het restant gebruiken om de EJU mee uit te keren. Als u twee medewerkers in dienst hebt is het goed te doen, maar gaat het om tientallen, honderden of zelfs duizenden medewerkers, dan is het al een ander verhaal.
Daarnaast, hoe gaat u de EJU reserveren?
U weet in eerste instantie waarschijnlijk niet wat u wel of niet netto uit mag keren (tenzij niemand reiskosten krijgt). Uiteraard kunt u het bruto bedrag (incl. sociale lasten) reserveren, betaald u het toch netto uit dan heeft u een voordeel in de maand dat u uitkeert, maar daarmee reserveert u dus te veel. Geen ideale situatie voor elk bedrijf dat zijn reservering zo veel mogelijk aansluit aan de werkelijkheid.
De medewerkers zien ook ineens reiskosten op hun loonstrook staan. Dat zou best wel eens vragen op kunnen roepen. Hoe groot is de kans dat ze in januari 2012 vragen waarom ze dan geen reiskosten krijgen? U heeft dan, hoop ik, goed gecommuniceerd dat de uitbetaling van december om de eindejaarsuitkering gaat, ook al staat er reiskosten.
Ook wordt u als schoonmaakbedrijf die zijn werknemers wel reiskosten geeft gestraft of anders gezegd, u geniet niet het fiscale voordeel dat anderen wel hebben. Is dat terecht? Dat mag u zelf beantwoorden.