In de ideale wereld zorg je samen met je medewerkers voor een gezonde werkomgeving. Iedereen werkt met een glimlach, thuis of op kantoor. De lunch is biologisch en de sfeer is harmonieus. Iedereen is eerlijk naar elkaar en er kan ook worden gelachen op zijn tijd. Ziekte komt niet voor.
Dat is helaas (nog?) niet de realiteit. Al werk je samen toe naar een gezondere werkomgeving, er kan altijd sprake zijn van ziekte.
De wetgeving rondom ziekte is ingewikkeld. De commissie Octas heeft op verzoek van de Minister het stelsel in Nederland onderzocht en ze hebben eind februari hun resultaten gepubliceerd. Ze stellen drie opties voor:
- Pappen en nathouden. De bestaande wet- en regelgeving wordt opgelapt.
- Zo verdwijnt het onderscheid tussen blijvend en gedeeltelijk arbeidsongeschikten.
- De uitkering blijft loongerelateerd en afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage
- De toelatingsdrempel wordt omlaag geschroefd van 35% naar 25% arbeidsongeschiktheid. Zo zullen meer werknemers met lage lonen in kunnen stromen.
- ZZP-ers doen ook mee, met een verplichte publieke regeling op sociaal minimumniveau
- Werk staat voorop. De wet- en regelgeving gaat op de schop.
- Alles op alles zetten om medewerkers aan het werk te krijgen.
- Na de eerste twee jaar, komen er nog drie jaar tot vijf jaar bij (!) om zieke werknemers aan een baan te helpen tegen 70% van het laatstverdiende loon.
- Iedereen is gelijk. De basisuitkering. De wet- en regelgeving gaat op de schop.
- Een basisuitkering op minimumniveau voor alle werkenden, ongeacht het percentage van arbeidsongeschiktheid.
- Inclusief ZZP-ers.
- Geen aanvullende toeslagen meer.
- Werknemers zijn verplicht zich bij te verzekeren tegen inkomensterugval, voor ZZP-ers is dit een keuze.
- De eenvoud van de regeling is een groot voordeel ten opzichte van het ingewikkelde huidige stelsel.
Het is jammer dat géén van de voorstellen het mes zet in de duur van de periode van twee jaar loondoorbetalingsverplichting voor werkgevers. Nederland is wereldwijd één van de koplopers met twee jaar lang loon doorbetalen. Dus los van een minder ingewikkeld stelsel -waar iedereen voorstander van zal zijn- is het zaak om ook de periode van de loondoorbetaling bij ziekte te verkorten. Dat zal leiden tot aantoonbaar meer arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd en dus ook tot meer gelukkige en daarmee ook gezonde werknemers én een gezonde werkomgeving.
Wil je meer informatie over het creëren van een gezonde werkomgeving? Kom dan naar de Masterclass ‘Bouwen aan een gezonde werkomgeving’, georganiseerd door ondernemingsjuristen Marit Mulder en Dietrich Loos tijdens een ontbijtsessie op donderdag 18 april om 8.15 uur bij The Legal Company in Amstelveen.
Ze staan uitgebreid stil bij de hindernissen die je tegen kunt komen als je werkt aan een gezonde werkomgeving. Zoals: een ziekmelding, een conflict op de werkvloer of een verstoorde arbeidsrelatie en hoe die constructief zijn op te lossen. Je eigen inbreng is daarbij ook zeer welkom.
Voor meer informatie en aanmelden: klik hier.
Dit artikel is geschreven door ondernemingsjurist mr. Dietrich Loos van The Legal Company.