Er is een doorbraak in de gesprekken over een schoonmaak-cao, zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten voor de microfoon van Business News Radio (BNR). De indruk wordt gewekt dat de bond direct met Hago gaat praten en daarmee OSB passeert.
Door de redactie
Deze (vermeende) doorbraak komt voort uit een toespraak van Hago directeur Ruud Danklof. Hij sprak donderdag stakende FNV schoonmakers toe en zou gezegd hebben voor dinsdag een akkoord te verwachten, omdat het gat tussen de verschillende partijen 'te overbruggen' is.
“Dat is hele andere taal dan de taal die we van OSB hebben gehoord.”, zegt Meyer tegen BNR. “Van OSB lag er een eindbod en dat blokkeerde eigenlijk iedere vorm van het vinden van een oplossing. Daar gaat Hago omheen. Dat is een signaal dat ons als muziek in de oren klinkt, dus we gaan in op het initiatief van Hago om los van de OSB te onderhandelen.”
FNV roept andere schoonmaakbedrijven op zich aan te sluiten bij dit initiatief. “Ik kan me niet voorstellen dat andere bedrijven dat niet willen. Leg maar eens uit aan Amsterdam Centraal Station dat het grootste schoonmaakbedrijf van Nederland wel een oplossing wil vinden en dat jij dat niet wil.”
Voorbarig?
Ons (Clean Totaal) klinkt één en ander nogal voorbarig. Dreigt er met een dergelijk initiatief een scheuring binnen OSB? Bijvoorbeeld ISS weigerde eerder al een dergelijke afspraak met FNV te maken. Reden om Hago nader aan de tand voelden.
Nanneke Zelle (directeur marketing): “Wij willen een branche brede cao, omdat we niet willen concurreren op arbeidsvoorwaarden. Wel stellen we dat we nu op zeer korte termijn tot een cao akkoord moeten komen. Dat betekent stoppen met de impasse van een eindbod over en weer en nu terug aan tafel. Het conflict heeft lang genoeg geduurd. Daar moet nu vlug een oplossing voor komen. Daarvoor moeten de bonden wat bewegen, maar wij als werkgevers ook. Partijen liggen al heel dichtbij elkaar, en er is niet veel meer voor nodig om het rond te krijgen. Wij hebben in het verleden met alle werkgevers vaak genoeg goede afspraken met de bonden kunnen maken, dat moet ook nu kunnen lukken.
Zelle vervolgt: “Wij gaan alle energie in dit proces steken (en desgevraagd: Wij vinden dat we er voor dinsdag uit zouden moeten zijn). Als dat niet lukt, zullen we alternatieven moeten overwegen, omdat we deze situatie geen weken meer willen laten voortduren. Dat verdienen onze mensen niet, en onze opdrachtgevers en klanten ook niet. Daarin moeten we met elkaar nu allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Overigens zijn wij niet zelf aan het onderhandelen met de FNV, die weergave is niet juist. We willen onderhandelen onder de vleugels van de OSB. De branche is niet gebaat bij een scheuring van de OSB.”
Deja vu
Bij het lezen en horen van dit alles krijgen we een sterk deja vu gevoel en denken terug aan de manifestatie van FNV bij Hago in februari 2012. Ook daar sprak Hago directeur Ruud Danklof woorden van soortgelijke strekking. Dit leidde destijds overigens niet tot afspraken op bedrijfsniveau.
Overigens hebben zowel CNV als FNV al eerder duidelijk een voorkeur uit gesproken voor een branche brede cao.
OSB
Vanzelfsprekend spraken we ook met Rob Bongenaar ( directeur OSB) : “Primair geldt dat we een prima bod hebben neergelegd, laat hierover geen misverstand bestaan. Verder is er geen sprake van een scheuring binnen OSB. De gelederen zijn gesloten en we staan schouder aan schouder. We laten ons niet uit elkaar drijven. Op diverse plekken wordt er achter de schermen druk overleg gevoerd. Uiteindelijk willen wij als OSB ook graag een branche brede cao. Maar wel een die recht doet aan de mogelijkheden.”
Verschillen klein, emoties groter
De verschillen zijn relatief nog klein, zoveel is duidelijk. De emotionele verschillen zijn groter. Fasering van het afschaffen van wachtdagen lijkt voor alle betrokken partijen bespreekbaar. Al eerder lieten de bonden weten dat financiële consequenties hiervan gecompenseerd kunnen worden. Dit biedt ruimte aangaande het percentage loonstijging.
De koppeling afschaffen wachtdagen in ruil voor verlaging uitkeringspercentage bij ziekte is het voornaamste pijnpunt. Ook hiervoor zijn naar de mening van Clean Totaal echter alternatieven voor te bedenken. Eerder als schreven wij dat ego’s niet tellen in dit conflict.
Het gevaar ligt op de loer dat opdrachtgevers de hele situatie meer dan zat (beginnen te) worden en met claims richting de schoonmaakbedrijven gaan dreigen. Onder een dergelijke dreiging komen de schoonmaakbedrijven in een lastig pakket. Onder een dergelijke dreiging tot alternatieve overwegingen te komen is denkbaar, maar niet gewenst!
De redactie