Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf (BPF Schoonmaak) voert met de RAS continu onderzoek uit bij werkgevers in de sector. Onderzoek naar de werkingssfeer gericht op de verplichte aansluiting bij het pensioenfonds. Tevens worden er loon- en cao controles gedaan. Bij wijze van proef is er recent een aantal juridische procedures gestart tegen werkgevers die weigeren mee te werken. In andere gevallen is de rechter ook ingeschakeld om bestuurders aansprakelijk te stellen voor onbetaalde pensioenpremies. Het Gerechtshof van Den Haag heeft op vrijdag 6 juni 2014 een persoon aansprakelijk gesteld voor onbetaalde pensioenpremies van ruim € 300.000.
Het bestuur van BPF Schoonmaak heeft via de rechter getracht om in een aantal gevallen ‘weigerwerkgevers’ te dwingen mee te werken aan controles en inzicht te geven in loongegevens. In drie andere gevallen is de rechter ingeschakeld om bestuurders aansprakelijk te stellen voor onbehoorlijk bestuur omdat de pensioenpremie niet werd betaald of de onderneming failliet is gegaan.
De rechter heeft een aantal vonnissen gewezen die voor BPF Schoonmaak en daarmee voor de gehele sector gunstig zijn. In drie zaken veroordeelde de rechter de werkgevers om -onder dreiging van dwangsom- een controleur van BPF Schoonmaak toegang te verschaffen tot de volledige administratie en boekhouding.
In drie andere zaken achtte de rechter dat aan het niet afdragen van pensioenpremie onbehoorlijk bestuur ten grondslag lag. En dat daardoor de bestuurder persoonlijk (in zijn eigen vermogen) aansprakelijk was voor het niet betalen van de pensioenpremie. Het fonds kan ook -zonder tussenkomst van een rechter- gebruik maken van een dwangbevel om de verschuldigde premie in te vorderen.