MVO verantwoord handelen is bij ISS een vage belofte. ISS belijdt MVO wel in woord maar niet in daad. Althans, dat stellen de verontruste deelnemers Stichting ISS Pensioenfonds (IPF) in een stevig geformuleerd recent persbericht. In het bericht wordt gesteld dat de deelnemers van het inmiddels geliquideerde IPF opdraaien voor de kosten die gepaard gaan met de overgang naar het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Ook zou er geen enkele compensatie zijn voor de 12% korting op de pensioenopbouw die ISS de afgelopen twee jaar heeft doorgevoerd.
De verontruste IPF deelnemers vinden dat ISS uitsluitend profiteert van de voordelen van de overgang. “ISS rekent respect voor pensioenbelangen van (oud) medewerkers kennelijk niet langer tot een competentie binnen haar MVO gedachte. De afroming door werkgever ISS van het IPF in 2000 van ca. 10 miljoen euro en vrijval van voorzieningen in 2006 en 2013 voor een totaal van 21,8 miljoen euro zijn voor werkgever ISS geen reden tot rechtvaardiging van een grotere bijdrage aan het IPF.” Aldus de groep verontruste deelnemers.
Woordvoerder Frits Molenaar heeft, namens de verontruste deelnemers, in gesprekken met de CEO van ISS Nederland Maarten van Engeland en COO EMEA Hendrik Andersen onbegrip en ongenoegen uitgesproken over het feit dat de kosten van de overgang en liquidatie bij de deelnemers worden neergelegd. Ook wensen de gedupeerde deelnemers duidelijkheid over de forse verlaging van de pensioenaanspraken en uitleg over de weigering tot bijstorten. Dit in de context van de eerdere vrijval van pensioenvoorzieningen ten gunste van het bedrijfsresultaat van ISS. (zie ook artikel 'Krimpend ISS trekt stekker uit eigen Pensioenfonds')
Werkgever ISS koppelt echter iedere vorm van verbintenis met het IPF los. Van Engeland zou gesteld hebben dat er genoeg liquiditeit binnen het IPF aanwezig is om in de volledige kosten met betrekking tot de liquidatie te voorzien. Andersen zou de materie afdoen met te stellen dat het een Nederlands probleem is en gaat hiermee volgens de groep verontruste deelnemers volledig voorbij aan het feit dat het MVO beleid van ISS een global statement is.
Molenaar: “ISS staat zich wereldwijd voor op haar “Corporate responsibity” en brengt dit met verve onder de aandacht. Onlangs werd tijdens de ‘Insight Series Events’ het belang onderstreept van sociale en duurzame criteria bij opdrachtgever en prospect. Helaas moet ik na de gesprekken vaststellen dat het uitdragen van die ISS waarden niet geldt voor de deelnemers van het ISS pensioenfonds. Verwacht mag worden dat in de juiste verhoudingen van werkgever, werknemers, pensioengenieters en oud-werknemers een juiste bijdrage zou worden geleverd.”
Wederhoor ISS
Uiteraard pasten wij, volgens goed journalistiek gebruik, ook wederhoor toe bij de directie van ISS Nederland. ISS reageerde als volgt:
“In december 2013 heeft ISS met de Centrale Ondernemingsraad overeenstemming bereikt over een nieuwe pensioenregeling voor de ruim 300 ‘boven-cao’-medewerkers van ISS in Nederland. In dit proces is ook het bestuur van het ISS Pensioenfonds (IPF) nauw betrokken geweest. De nieuwe regeling is marktconform en toekomstbestendig en doet recht aan de belangen van zowel werkgever als van de (gewezen) deelnemers aan het IPF. ISS heeft geen bijstortingsverplichting. Toch heeft ISS een onvoorwaardelijke bijstorting gedaan, waardoor de binnen het IPF opgebouwde pensioenaanspraken op een gunstige manier bij het Bedrijfstak Pensioenfonds Schoonmaak ondergebracht konden worden en een eerder aangekondigde nieuwe korting van pensioenen in 2014 voorkomen is. In principe nemen pensioenfondsen zelf de kosten voor hun rekening bij liquidatie. Voor de transitie en beëindiging van het fonds heeft het IPF een voorziening op haar balans, waarmee deze kosten worden gedragen. Hiermee wijkt het ISS Pensioenfonds dus niet af van wat doorgaans gebeurt in geval van liquidatie van een pensioenfonds.”
De letterlijke tekst van het persbericht van de verontruste IPF deelnemers treft u aan op de website www.isspensioenfonds.nl